11 december 2012

Klassiker Mora 2000

Här är min första mora kniv. Denna kniv skaffade jag för många år sedan och har använt den väl. Den håller fortfarande.

Expertuttalande:
 
Mora 2000 som tillverkas av "Mora of Sweden" (tidigare KJ Eriksson) måste vara den ultimata kompromissen mellan funktion, kvalité och pris!
Fördelarna
Det största pluset måste vara Morans blad. Det är tillverkat i rostfritt Sandvik 12C27M (modified) stål och är 115 mm långt, 22 mm brett samt 2.5 mm tjockt. De första 55 mm från handtaget räknat följer den traditionella nordiska slipfasen, d v s en modifierad sabelslipning, ungefär 8 mm bred. De sista 60 mm uppvisar en taperad (avsmalnande) främre del med en likaså minskande slipfas, ner till 2 mm.

Det är den här främre delen av bladet om skiljer Moran från dess konkurrenter. Tack vare den är det enkelt att handskas med kniven i samband med passning av vilt, rensning av fisk eller enklare köksarbeten på campingen. Att skära av en bit hårdsalami blir däremot, pga slipfasen inte lika lätt som med en fullt flatslipad kniv. Det samma gäller mjukt bröd. Att filéa fisk är heller inte optimalt med den här typen av slipning. Återigen; en fullt flatslipad, tunn kniv är bättre i sammanhanget.

Nackdelarna
Ett otroligt fult utseende på slidan och handtaget samt avsaknaden av fånglinehålet gör att kniven tyvärr inte kan få full pott i poängligan. Ytterligare en nackdel är att slidan saknar möjlighet till varierande bärsätt; vertikalt, horisontellt eller runt nacken. Den simpla läderloopen gör sitt jobb om man hänger slidan runt en knapp eller låter den dingla i bältet men inte alla föredrar att bära sin kniv på det här viset.

Knivens handtag är dimensionerat för lagom stora händer, d v s inget för oss med stora labbar. Ytterligare en nackdel, enligt min åsikt är parer-/fingerskyddet som i min mening är för snålt tilltaget och för avrundat för att verkligen kunna fungera optimalt.

Mått och vikt:
Längd (hela kniven): 232 mm
Bladlängd: 115 mm
Bladtjocklek: 2.5 mm
Vikt (kniv): 100 g
Vikt med slida: 142 g

 

3 kommentarer:

  1. Har haft min Mora 2000 i 8 år och har lyckats bryta av spetsen 3 gånger, så den är ett par cm kortare nu. Men annars är superb kniv. Valde den på grund av att jag tyckte handtaget, slidan och bältesloopen av läder var snygga ;) Riktigt bra täljare!

    SvaraRadera
  2. Tyckte den var ful i början men nu tycker jag den ser rätt nice ut! :) Men personligen är ja inte så förtjust i "flåslipningen" :) Men den funkar klockrent i alla fall

    SvaraRadera
  3. gillar den här kniven...av någon anledning

    SvaraRadera